log bac2
log sp

De weefslenstylen

Unidirectioneel

Bij unidirectionele legsels liggen alle vezels in 1 richting. Bijna altijd is dit in de 0° richting (warp UD), echter zijn er ook unidirectionele materialen met alle vezels in de 90° richting (weft UD). Om de vezels op zijn plaats te houden wordt een zo minimaal mogelijk stiksel toegepast (soms een plakstripje). Unidirectionele vezels zijn door het ontbreken van spanningen (gestrekte vezels) een van de sterkste materialen en worden veelvuldig toegepast in high tech jachtbouw.
 

Plain gewoven

elke bundel (warp) passeert om en om de insteek (weft). Een symmetrisch weefsel, stabiel met een redelijke poreusiteit. Echter, het is de minst makkelijk vormbare van alle gewoven weefselstijlen en de hoge vezelkrimp resulteert in relatief lage mechanische waarden. Met grotere vezelbundels (high tex) geeft een dergelijke weefstijl overmatige krimp en daarom zien we in deze stijl weinig zware weefsels (tot ~600gr).

Twill gewoven

de bundels slaan bij het passeren 2 of meer andere bundels over. Dit geeft het visuele effect van een diagonale lijn in het weefsel. Twill weefsels impregneren zeer gemakkelijk en draperen makkelijker dan Plain, terwijl de symmetrie van dit weefsel slechts iets afneemt. Door de verminderde krimp in dit weefsel geeft het een gladder oppervlak en iets hogere mechanische eigenschappen.

Satin gewoven

satijn weefsels zijn eigenlijk gemodificeerde Twill weefsels met nog minder kruispunten tussen de schering en inslag. Het zogeheten “Harness” nummer geeft aan hoeveel bundels worden overgeslagen voordat het patroon zich herhaalt. Satijn weefsels zijn zeer vlakke weefsels, met goede verzadigings- en drapeereigenschappen. De lage krimp geeft goede mechanische eigenschappen. Satijnweefsels kunnen door deze stijl dicht worden gewoven en hebben daardoor een mooie finish.  Bij een laminaat met meerdere satijnweefsels moet men zich realiseren dat ook de strekte enige asymmetrie kan vertone

Basket gewoven

een variatie op het Plain weefsel waarbij meerdere bundels samen om en om gewoven zijn.

0/90 gestikt

0 /90 weefsels zijn er ook in gestikte vorm. Dit zijn als het ware twee unidirectionele weefsels (alle vezels in één richting) die op elkaar gestikt zijn. Deze weefsels zijn ~ 20% sterker dan de gewoven doordat de parallel liggende (niet krimpende) vezels de druk meteen opvangen bij belasting. De spanningspunten op de plaatsen waar bij gewoven weefsels de bundels elkaar kruisen, zijn opgeheven.
 

Multiaxiale gestikt

Dit  zijn gestikte weefsels die bestaan uit  meer dan twee lagen en combineren verschillende weefselrichtingen in één materiaal. We onderscheiden triaxiaal ( /-45/0) en quadraxiaal ( /-45/0/90) in verschillende stijlen (symmetrisch / asymmetrisch). Binnen deze stijl zijn tevens hybrides verkrijgbaar.
 
Pacific college medycyny orientalnej http://kupicpigulki.pl/viagra/ GE healthcare karty kredytowej