log bac2
log sp

Vacuumtechniek

Werken met vacuum heeft een aantal voordelen. De hoeveelheid hars in een laminaat is t.o.v. de weefsels optimaler en het laminaat bevat minder lucht. Beide verbeteringen dragen bij aan een sterker laminaat.
            Vacuumbag                         Fineren onder vacuum                        Harsinjectie

Wat heb je nodig om handgelamineerd product te vacumeren:

  • Een vacuumpomp.
  • Vacuumconnectoren en eventueel een vacuumdruk-meter.
  • Peelplie (scheurdoek), deze wordt direct op het laminaat aangebracht. Dit nylondoek hecht niet aan epoxy en laat een fijne structuur achter waarop zonder schuren verder gewerkt kan worden (secondary bonding).
  • Releasefilm, een geperforeerd folie die op de peelplie wordt aangebracht. Hiermee controleer je de hoeveelheid hars die uit het laminaat wordt gezogen. Op plaatsen waar een gladde finish gewenst is kan men deze ook direct op het laminaat gebruiken zonder peelplie.  Opm.: een goede releasefilm is niet-hechtend en heeft met warmte gemaakte gaatjes (soms lijkt deze op plastic waar stokbroden in verpakt worden, maar deze gestanste folie is moeilijk te lossen).
  • Absorptiedoek, ook wel breather genaamd om de overtollige hars op te nemen en te zorgen voor gelijkmatige doorstroming van het vacuum.
  • Vacuumzakfolie en afdichttape. Hiermee wordt het component vacuumdicht afgesloten.

Waar op gelet moet worden:

  • De verwerkingstijd van de epoxyhars. Wanneer een hars een korte verwerkingstijd heeft kan het zijn dat na lamineren de hars al dusdanig gevorderd is in zijn harding dat onder vacuum deze niet of nauwelijks meer vloeit of ontlucht. Gebruik de speciale lamineerhars Ampreg22 die een lange verwerkingstijd hebben. Kijk in de datasheets naar de tijd waarna op zijn vroegst en op zijn laatst vacuum kan worden toegepast. Afhankelijk van de componentgrootte kan hiervoor de geschikste harder worden gekozen.
  • De vacuum integriteit van de ondergrond. Wanneer de ondergrond “lek” is zal de vacuumpomp lucht door het laminaat blijven aanzuigen wat resulteert in poreuze plekken en onvoldoende vacuumdruk.


Enkele toepassingen die gebruik maken van vacuumtechniek

Harsinjectie of Resin Infusion
Maken van Sandwich panelen
Fineren
Lamineren van plaatmateriaal in bochten

Deze worden separaat beschreven op deze website
Pacific college medycyny orientalnej http://kupicpigulki.pl/viagra/ GE healthcare karty kredytowej