log bac2
log sp

Fillets aanbrengen

De lijstverbinding of fillet is de meest economische en eenvoudige manier om 2 delen te verbinden die haaks of bijna haaks op elkaar staan, zoals dwarsschotten, spanten, wrangen en andere delen van interieuren en constructies. De fillet is een doorlopende vulling van een opgedikt harsmengsel, aangebracht in de hoek tussen de twee te verbinden delen. De fillet vergroot het aanhechtingsoppervlak van de lijmverbinding en dient als een structureel verbinddeel. Wanneer dit op de juiste wijze gebeurd, zijn schroeven (die ongewenste lokale spanning introduceren) overbodig. Lijstverbindingen kosten een fractie van de tijd in vergelijking met conventionele methoden en het resultaat is sterker en beter, ook gezien het feit dat er nooit vocht onder de verbinding kan komen. Lijstverbindingen zijn ook ideaal om oude houten boten te versterken en het verband te herstellen door deze toe te passen langs spanten en wrangen.
Al doende zal men overigens ontdekken dat er in een boot heel veel plaatsen zijn waar een fillet toegepast kan worden om de constructie te verbeteren. De grootte en sterkte van de fillet is afhankelijk van de plaatdikte van het te verlijmen materiaal en de constructiefunctie. Hierbij kan worden gekozen voor een fillet met hoge dichtheid (sterk) of een lage dichtheid (cosmetisch).

Welke vulmiddelen?

Sterke constructieve toepassingen:
Gebruik een hoge dichtheid mix: deze bestaat uit microfibers en evt. silica voor de gladdere afwerking.
Semi-constructieve / Cosmetische afdichting:
Gebruik een lage dichtheid mix: deze bestaat uit microballoons (donkerbruin) of glassbubbles evt. in combinatie met silica (tegen wegzakken).

Welke radius?

  • Hoge dichtheid: 2,5 tot 3 x de houtdikte
  • Lage dichtheid:     5 tot 6 x de houtdikte

Werkwijze:

Zorg dat het te verlijmen gedeelte  geschuurd en schoon is en ontvet is met solvent A (20 min. laten uitdampen).
Strijk met onverdikte epoxy het lijmvlak  voor.
Gebruik voor fillets in houtconstructie SP 106, (Spacote 320) of Handipack.
Gebruik voor fillets bij combinaties van materialen (hout op staal, aluminium, staal op staal e.d.) en in composietconstructies Spabonds

Maak epoxy aan en verdik deze met vulmiddelen (100% staat voor het volume van de aangemaakte epoxy).
  • Hoge Dichtheid:        100% microfibers 70% silica (volume)
  • Lage Dichtheid:        250% glassbubbles 70% silica (volume)  of 250% microballoons 70% silica (volume)  opm.: glassbubbles hebben onderwater de voorkeur.


Aanbrengen van lijstverbinding:


Spatel de epoxyvulling in de verbinding. Door gebruik te maken van een ronde spatel wordt de epoxy mooi aangedrukt en afgestreken. Veelgebruikt worden houten tongspatels, ronde plamuurmessen of voor de specifieke radius rondgeschuurde latjes. Plastic en metalen gereedschappen hebben de voorkeur omdat deze eenvoudig te reinigen zijn. Met de hoek waarin de spatel gehouden wordt kan ook de radius van de lijstverbinding worden aangepast.  Tip: doe de epoxy in plastic dropzakken, knip het puntje af, en breng hiermee de epoxy aan.


Werk de verse fillet af. Haal na leggen van de fillet meteen de epoxyresten weg met een recht plamuurmes. Een holle plastic pijp of lege kitkoker is hiervoor ook handig. Ook kan na aanstijven van epoxy worden nagekwast met onverdikte hars, voor een gladde finish.
Uiteraard kan tijdens het aanbrengen van de fillet boven en onder met afplaktape de fillet netjes worden afgeplakt (vergeet deze niet weg te halen voordat epoxy is uitgehard!).Werk de uitgeharde fillet af. Indien de fillet in zicht komt of deze niet scherp mag zijn (bv. in kastjes) moet deze netjes afgewerkt worden. Overtollige epoxyresten voorzichtig wegschrapen met een (rondgeslepen) krabber en föhn. Daarna de fillet schuren (bv. met een rondgevouwen stevig schuurpapier of schuurpapier dat is verlijmd op een rond schuurblokje).
Pacific college medycyny orientalnej http://kupicpigulki.pl/viagra/ GE healthcare karty kredytowej